Ingrediente
1 kg faina alba, 50 gr drojdie, 300 gr
zahar , 7 oua, 300 ml lapte, 100 gr unt, 100 ml ulei, 1 lingura smantana, cate o
fiola de esenta Dr. Oetker de vanilie, rom, lamaie, coaja rasa de lamaie, o
lingurita rasa de sare.
Maia
Lichefiem
50 gr drojdie proaspata cu putin
zahar tos, adaugam 100 ml lapte caldut,
100 gr faina, amestecam, presaram faina
peste maia si o lasam sa dospeasca.
Aluat
Amestecam, intr-un castron, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si laptele in care am dizlovat zaharul ramas. Le punem peste faina bine cernuta, impreuna
cu maiaua si amestecam totul foarte bine. Nu necesita mult framantat. Urmeaza
impaturatul aluatului cu grasimea, calduta, care este foarte important.
Preparam un amestec din 100 gr unt topit si 100 ml ulei, din care adaugam cate putin
si impaturam aluatul, fara sa framantam , pana cand este incorporata intreaga cantitate de grasime. Nu va absorbi toata grasimea de la primele
impaturiri. Repetam operatiunea de impaturire din 15 in 15 minute.
Lasam aluatul sa dospeasca la loc cald.
Umplutura
Mixam
4 albusuri, pana devin spuma tare, 5 linguri zahar, apoi adaugam macul
macinat, fiert in putin lapte si zahar, pana devine o pasta groasa, racita.
Impartim aluatul in doua parti egale, intindem fiecare bucata de aluat, punem umplutura cu mac si rulam.
Fiecare cozonac, astfel rulat, il asezam in propria lui tava,
tapetata cu hartia de copt, il ungem cu
ou batut, presaram zahar brun sau tos si se lasa la dospit.
Pentru a ramane rumen, frumos, se pune
o hartie de copt si peste cozonac.
Pregatim cuptorul, punem o tava cu apa care
sa faca aburi, pe cand punem cozonacii la copt. Lasam tava cu apa, producatoare
de aburi, sub cozonaci, 25 minute, dupa care o scoatem foarte repede, sa nu
deranjam cozonacii in procesul lor de
coacere.
Hartia de copt, de peste cozonac, se scoate
abia dupa 50 minute, cand este aproape gata, copt. Il mai lasam la copt 5 sau 10 minute, depinde de cuptor.
Cand scoatem cozonacul din cuptor, il mai lasam
putin in tava culcata pe o parte, apoi pe cealalta parte, pentru a ramane un cozonac pufos, nu mai mult de 7 minute pentru a
nu se umezi.
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu